Android Nedir?


Android

 işletim sistemi, Linüx işletim sistemi tabanlı mobil ve Pda’lar için geliştirilmiş açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir.  Android, Google ve Open Handset Allience ortaklığı ile hazırlanmıştır.
Android‘in bu güne kadar bilinen 200,000 kadar Android uygulaması mevcuttur ve gün geçtikçe artmaktadır. Android Uygulamalarınindirebilmek için Android Market‘i kullanmak gerekir. Android Market kurumsal bir Android uygulama mağazasıdır.
Open Handset Allience, 5 Kasım 2007′de Android’i kurduğunu duyurdu. Android,2008 yılında piyasaya sürülmeye başlamıştır. Daha sonra Google, Android’i resmen aldığını duyurmuştur. Ayrıca Android 2011 yılından itibaren piyasada ki en büyük mobil işletim sistemi olmayı da başarmıştır. Tabi ki bu başarısının en büyük özelliği kullanıcılarına ücretsiz olarak sunulmasıdır.
Android’in En Belirgin Özellikleri
Android açık kaynak kodlu olmasından dolayı, kullanıcıların da kendilerine özgü Android uygulama yazmasına imkan vermektedir. Android’i Google’nin satın almasından sonra, Android medya da çok popülerliğe kavuşmuş ve bu sayede birçok mobil üreticinin yeni modellerinde yer almaya başlamıştır. Android, Flash, multitouch ve çoklu görev yani multitasking özellikleri ile gelmektedir. Ayrıca Android’in en önemli noktası ise Android Market üzerinden dağıtılan ücretsiz uygulamalardır. Android Market, diğer mobil işletim sistemlerinin marketlerine göre en çok ücretsiz uygulama barındıran bir mağazadır.
Ayrıca yeni üretilen telefon modellerinde Android’e konuşarak komut vermeye de çalışılmaktadır. Yani telefonunuza dokunmadan işlemlerinizi kolaylıkla yapabileceğiniz bir ortam sunulacaktır. Android’in bu özelliğe kazanması pek fazla vakit alacakmış gibi görünmemekte. Lakin bu konu üzerinde birçok çalışmanın devam ettiğini sizlere belirtmek isteriz. En geç 2013 yılına kadar bu teknolojiyi çok rahat bir şekilde kullanma imkanına sahip olacakmışız gibi görünüyor.
Android, en son yaptığı anlaşmalar ile artık kredi kartı taşımadan alışveriş yapamaya da olanak sağlayan bir işletim sistemi olmaktadır. Tabi ki bunun için Android telefonunuzun bu özelliği desteklemesi gerekmektedir. Android yetkilileri bu özelliğin 2012 ortalarında tam olarak sunulacağını duyurmuşlardır.
Sürümleri;
Sürüm        Kod Adı                      Yayın Tarihi        Çalıştığı Platform
1.1                -                                9 Şubat 2009        Mobil telefonlar
1.5               Cupcake                    30 Nisan 2009      Mobil telefonlar
1.6              Donut                         15 Eylül 2009        Mobil telefonlar
2.0/2.1        Eclair                          26 Ekim 2009        Mobil telefonlar
2.2               Froyo                         20 Mayıs 2010      Mobil telefonlar
2.3              GingerBread               6 Aralık 2010       Mobil telefonlar
3.0/3.1/3.2 Honeycomb              Şubat 2011            Tablet bilgisayarlar
4.0            İcre Cream Sandwich 2011 4. Çeyrek   Mobil telefonlar ve tablet bilgisayarlar

Handset Çizimler
Sistem, VGA, 2D grafik arşivler, OpenGL ES 1.0 tabanlı 3D Grafik arşivlerine ve geleneksel telefon çıkışlarına son derece kolay uyum sağlar.
Depolama
Bilgi depolama amaçlı SQLite kullanılmaktadır.
Bağlanabilirlik
Android, GSM, Bluetooth, EDGE, 3G ve Wi-Fi bağlantısını destekler.
Mesajlaşma
Hem SMS hem de MMS desteği vardır.
Web Tarayıcısı
Android’in web tarayıcısı açık kaynak kodlu WebKit application framework üzerine kuruludur.
Medya Destekleri
Android, MPEG-4, MP4, H.264, MP3, ve AAC, AMR, JPEG, PNG, GIF gibi ses/video/resim formatlarını desteklemektedir.
Ek Donanımları
Android, anti-titremeli vidyo/foto kameraları, touchscreenler, GPS, pusulalar, accelerometrelerde son derece yeteneklidir.

0 yorum

 
© 2011 Android Doktoru - Türkiye'nin ilk ve tek Android Doktoru
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top